Kendo betekent letterlijk : "de weg van het zwaard" en kan omschreven worden als japans schermen.
Kendo is een explosieve full-contact krijgskunst.
De kendoka's gebruiken bamboe oefen zwaarden (shinai) om bepaalde doelen te raken op de beschermende kleding (bogu) van de tegenstander. Deze doelen zijn het lichaam, de polsen, het hoofd en de keel.
Tijdens het gevecht is er geen tijd om na te denken. Daarom moet de kendoka zonder na te denken kunnen handelen. Hiertoe is men alleen in staat als lichaam en geest met elkaar in harmonie zijn. Dit kan bereikt worden door intensieve training.
Naast een intense fysieke training is kendo dus ook mentale training. De kendoka ontwikkelt een flexibele, sterke geest en respect voor anderen.
Het moderne kendo is voortgekomen uit traditionele japanse zwaardvecht technieken (kenjutsu). Deze zwaardvecht technieken werden door militaire clans en samurai ontwikkeld voor oorlogvoering. Aangezien het oefenen met echte of houten wapens leidde tot serieuze verwondingen is men gaan trainen met bamboe zwaarden en lichte beschermende kleding. In de meiji periode (1868-1912) werd het dragen van zwaarden verboden in japan. De nadruk is toen meer op spirituele groei en zelf ontwikkeling komen te liggen.