Kendo Mainz Universiteit

Geplaatst op 01 september 2022


Een heel gedoe om kendo te trainen in Mainz. Gelukkig kon ik op de Universiteit kendo trainen bij Jaehne sensei. Eigenlijk tijdens de vakantie zou je ook vakantie moeten nemen, helaas niet gedaan.

Wiesbaden is toch heel anders dan het landelijke Parsberg in de driehoek Tsechie, Oostenrijk en Zwitserland. Tijdens de C19 periode geen kendo, ik heb maar uchi en ashi sabaki getraint alleen in het appartement. Dicht bij de natuur 5 min lopen naar het bos, dat is pas genieten van de natuur.

Nu meer in de bewoonde wereld, Wiesbaden een behoorlijke grote stad met de rivier de Rijn, alles is ongeveer 30 min rijden met de auto heuvel op en af is slecht voor mijn knieŽn. Na Kozaki sensei weekend kendo seminar ben ik in Wiesbaden gebleven tot eind augustus. Gelukkig kan ik op de Universiteit in Mainz om (recreatie) kendo te trainen.
Toch wel heel anders dan University of Education for Teachers in Fukuoka. Van het doen naar het uitleg hoe de basis (kihon) uitvoering zou moeten zijn???

Met de Japanse begrippen, Seme, chudan no kamae, ashi sabaki, harai etc. toch anders dan in Japan op Universiteiten, gewoon gaan zonder uitleg 2,5 hr lang. Voor mijn boek over "KISO" de basis van alle Budo sporten was het even wennen en het om switchen van mijn denken was pijnlijk, ik vraag mij ook af moet ik wel een boekje schrijven over "Kiso" ?
Het Japans denken en het Westers denken in Budo zit een groot verschil in het interpreteren en het uitvoeren ervan.

Het verschil tussen Politie kendo en Universiteit kendo weet redelijk goed dat er een verschil is tussen het denken en doen van beiden kanten en dat is normaal. Dat ik op mijn kendo ben aangesproken 'dat is een verkeerde uitvoering van harai men', daar moet ik even aanwennen.
Na ruim 40 jaar wordt ik onderwezen dat mijn harai verkeert is ??? Zelfs bij het naginata op de Universiteit is 'Kiso' basis benadering en uitvoering anders, de sensei 2e dan weet het heel zeker dat het goed is, wij hebben maar besloten om niet mee te trainen.
Recreatie Budo bestaat maar helaas niet in mijn gedachtes. Voor mijn kijk op Budo was het zeer leerzaam om het te mogen meemaken.Seminar Kozaki Sensei

Geplaatst op 17 juli 2022


De jaarlijkse kendo weekend met Kozaki Sensei in Mainz. Een zeer geslaagde weekend met een ouderwetse benadering (en ook niet) met heel veel uitleg. Misschien wel teveel, je moet de gegeven informatie wel verwerken. Een combinatie van Ono Ha Itto ryu en Yagyu Shinkage Ryu naar kendo, waarbij kiai en stamp een rol spelen bij de eerste beweging van het oude naar het nieuwe bewegen (kendo)
Zoas bij Ono ha Itto Ryu Sharin-Zenten en Junkan-Mutan de doorgaande beweging net als bij naginata met een ferme kiai dat door het lichaam gaat (een kippevel gevoel) een andere benadering, het begrijpen van bewegen met je lichaam, geest en energie (waar komen de kendo bewegingen vandaan).
Alleen Kozaki sensei gaat dieper op de materie in, mischien was de uitleg te veel, je moet het wel kunnen verwerken. In 9 uur zoveel informatie opnemen en uitvoeren dat het bij de kiai en stamp niet goed ging maar ook bij harai waza en maki waza het mis ging ("I know" en dan vergeten te trainen).
Voor mij leek het net de begin van de jaren tachtig van mijn Budo trainingen in Japan.
Geslaagd dus, met de oude herinneringen van de jaren tachtig.
BBQ 2022

Geplaatst op 09 juli 2022


Bbq aan het Veerse meer met de nieuwe leden en Miranda! Een Indische hap nasi goreng, katjang saus en sate ajam. Volgens Melvin smaakte het goed. Kip, worstjes, hamburgers en de wel bekende speklapjes voor David. Het was dus geslaagd. Misschien voor het volgend jaar weer, graag iemand anders de bbq verzorgen. Nu op vakantie tot september en dan is er een oliebollen dag of bbq dag?!?!
Maak je borst maar nat allemaal in bogu, ook David!!!
Agenda

14 okt 2022 

Luxemburg kendo seminar

01 nov 2022 

Nami Kai seminar

09 dec 2022 

Luxembourg kendo seminar

14 jan 2023 

Oliebollendag

26 feb 2023 

Antwerpen sporthal

02 mei 2023 

Antwerpen sporthal


>> Klik hier voor de uitgebreide agenda.


Featured : Shinai onderhoud

Geplaatst op 25 nov 2013