>> Iaido


Iaido is net als kendo een discipline gebaseerd op het japanse langzwaard , de katana. Bij iaido wordt gestreefd naar de ultieme perfectie in de beoefening van kata´s.

Een kata is een schijngevecht tegen één of meer tegenstanders, waarvan elke beweging tot in detail is voorgeschreven. Deze schijngevechten worden solo uitgevoerd. Aangezien het trainen met een geslepen wapen te gevaarlijk is zal de beginnende iaidoka trainen met een ongeslepen oefenzwaard (iaito). Deze zwaarden zijn doorgaans van een aluminium legering en benaderen het gevoel van een echte katana

De iaido kata's kenmerken zich door het feit dat het zwaard zich in de schede bevind op het begin en op het eind van de kata. Hierdoor worden in elke iaido kata de volgende stappen onderscheiden :

  • Nukitsuke : Het trekken van het zwaard en in één beweging de eerste slag maken.
  • Kiritsuke : Het maken van één of meerdere slagen.
  • Chiburi : Het verwijderen van bloed en weefsel van de kling.
  • Noto : Het terugbrengen van het zwaard in de schede.


De beoefenaar streeft naar eenheid van zwaard, lichaam en geest. Als één van de drie niet in balans is, dan zie je dat meteen. In het oude kenjutsu betekende dat onmiddellijk de dood. De getrainde tegenstander neemt immers direct gebruik van elk moment van zwakte. Een belangrijk aspect daarom is zanshin: een staat van concentratie en alertheid op dreiging van uit de omgeving. Verder spelen beheersing, controle en het in acht nemen van (zwaard) etiquetten een grote rol in iaido.